Oprindelse og historie om solbriller

Mens inuitiske folk selv i forhistorisk tid bar flade hvalros elfenbensbriller for at blokere for skadelige reflekterede solstråler, går den tidligste historiske henvisning til solbriller tilbage til det antikke Kina og Rom. Den romerske kejser Nero så gladiatorkampe gennem polerede perler.

I Kina blev solbriller brugt i det 12. århundrede eller muligt tidligere. Disse solbriller blev lavet af linser, der var flade ruder af røgfyldt kvarts. De tilbød ingen korrigerende kræfter, og de beskyttede heller ikke mod skadelige UV-stråler, men beskyttede øjnene mod blænding. Gamle dokumenter beskriver dommernes brug af sådanne krystalsolbriller ved gamle kinesiske domstole til at skjule deres ansigtsudtryk, da de afhørte vidner.

James Ayscough begyndte at eksperimentere med tonede linser i briller omkring 1752. Ayscough var standhaftig i troen på, at blåt eller grønt tonet glas potentielt kunne rette op på specifikke synshandicap. Beskyttelse mod solens stråler var ikke et problem på dette tidspunkt.

Briller tonet med gul-gule og brune var også et almindeligt ordineret emne for mennesker med syfilis i det 19. og tidlige 20. århundrede, fordi et af symptomerne på sygdommen var lysfølsomhed.

I begyndelsen af ​​1900’erne blev brugen af ​​solbriller mere udbredt, især blandt Hollywood-filmstjerner.

Billig masseproduktion af solbriller startede i 1929, da Sam Foster introducerede dem til Amerika. Foster solgte sine solbriller på strandene i Atlantic City, New Jersey under navnet Foster Grant fra en Woolworth på Boardwalk. Disse solbriller blev lavet for at beskytte folks øjne mod solens stråler.

Polariserede solbriller blev først tilgængelige i 1936, da Edwin H. Land begyndte at bruge sit patenterede Polaroid-filter, når han lavede solbriller.

Solbriller spillede endda en væsentlig rolle under Anden Verdenskrig, da Ray Ban skabte solbriller i luftfartsstil med blænding ved hjælp af polarisering. Ray-Ban Aviator solbriller blev populære blandt berømthederne og samfundet i 1937, da de begyndte at blive solgt til offentligheden.

I dag er solbriller med UV-beskyttelse næsten blevet en industristandard, og der er mange farvetoner til rådighed for solbriller, og solbrilleformer skifter hvert år.