Wayfarer solbriller historie

Wayfarer solbriller ændrede alt. Skønt de er støbt i ydmyg plastik i en undervurderet, funktionel stil, hjalp de med at omdanne enkle solbriller til sofistikerede mode udsagn.

I årene før Anden Verdenskrig havde solbriller et job: at beskytte øjnene mod den brændende sol. Ray-Ban introducerede for eksempel sine Aviator-solbriller – med trådfælge og tonede linser – i 1938 for at hjælpe flypiloter med at klare solskin, der altid er over skyerne.

Soldater og jagerpiloter fra krigens æra så flot ud i deres Aviators, men det var ikke hensigten – det var bare en glad bivirkning.

Innovationer inden for plast banede vejen for Wayfarers, som Ray-Ban introducerede i 1952. Snart begyndte nuancer at sige noget om deres ejere. Revolutionen var ikke øjeblikkelig, men når den først begyndte, var den ustoppelig.

Wayfarer og en berømt, ulykkelig ‘oprør’
Wayfarer kom fra Rochester, New York, hovedkvarter for Bausch + Lomb, brillerpionererne, der grundlagde Ray-Ban. En designer der ved navn Raymond Stegman forestillede sig at montere linserne i afrundede plastrammer, der flammer øverst på yderkanterne.

Hans lyse idé fik trækkraft blandt andet takket være en dømt, karismatisk ung skuespiller ved navn James Dean.

I 1955 bar Dean Wayfarers i “Rebel Without a Cause”, den film, der afviste den kulturelle overensstemmelse i 1950’erne og kom til at definere teenagersangst i de kommende generationer. Dean døde i et forfærdeligt bilulykke den 30. september 1955, mindre end en måned før “Rebel” ankom til teatrene.

Inden længe begyndte de originale Ray-Ban Wayfarers og en række efterlignere at dukke op på ansigterne af berømtheder som Marilyn Monroe og hendes hemmelige politiske paramour, John F. Kennedy.

Cary Grants skildpaddeskalskygger i Alfred Hitchcocks legendariske thriller “North by Northwest” afspejlede Wayfarer-formen, skønt de blev fremstillet af en konkurrent.

Fra da af ville Wayfarers og den stil, de inspirerede, være indviklet forbundet med berømmelse mekanismerne.

Wayfarer og modkulturen fra 1960’erne
En historie om Ray-Ban-mærket kaldte Wayfarer “et af de mest genkendelige modetilbehør nogensinde” i 1960’erne.

Og sådan var det. Beatles havde Wayfarers. Muhammad Ali bar dem. Og en af ​​de mest berømte modkultur figurer i årtiet, sanger-sangskriver Bob Dylan, blev fotograferet iført Wayfarers i studio sessioner til “Like a Rolling Stone”, hans sprudlende ballade om en ung overklassekvinde, der har ramt bunden.

Det årti med velstand og tumult bragte solbriller ind i mode mainstream. Hippier, tv-stjerner og hjemmeværende mødre gjorde nuancer til en del af deres modefølsomhed. Rammerne fik nye former, og linser tilføjede nye nuancer.

Gennem det hele trivdes Wayfarers med en uhyggelig evne til at smelte form og funktion. En galakse af ramme-og-linsekombinationer ramte markedet, men ingen af ​​dem sagde “cool” eller “med det” som Wayfarers.

KLAR TIL AT KØBE FOR WAYFARERS? Find dit par og køb dine wayfarere solbriller online.

Wayfarer solbriller definerer udseendet af 1980’erne
Ændring af smag gjorde 1970’erne til noget af et tabt årti for Wayfarers. Da John Belushi og Dan Aykroyd spillede Wayfarers i deres komiske mesterværk “The Blues Brothers” i 1980, havde det amerikanske salg skrumpet ned til færre end 20.000 par om året.

Men tingene var ved at hoppe den anden vej.

I 1982 skrev Bausch + Lomb en kontrakt på $ 50.000 med et californisk firma kaldet Unique Product Placement for at lægge rammerne på berømte ansigter på tv og i film.

Salget eksploderede til 1,5 millioner i løbet af fem år, rapporterede Fortune.

Højdepunkterne:

1983: Tom Cruise og “Risky Business” skubber USA’s salg til 360.000 billeder.

1984: Don Johnson og “Miami Vice” hjælper med at fordoble salget til 720.000 billeder. Don Henleys hitsingle “Boys of Summer” inkluderer sætningen “du fik det hår, der gled tilbage, og de Wayfarers på, baby”, hvilket tilføjede reklamebudget.

1985: Optrædener i “Moonlighting” og “The Breakfast Club” øger salget til 1,5 millioner årligt.

1987-89: Michael Jackson gør Wayfarers til en del af sin underskrift på udkig efter sin globale Bad tour.

michel jackson wayfare solbriller

Da årtiet lukkede, solgte Bausch + Lomb Ray-Ban-mærket for $ 640 millioner til den italienske brillegigant Luxottica. Det var op til dem at holde mærket blomstrende.

Wayfarer gamle og nye kommer på markedet
I 2002 redesignede Luxotticas Ray-Ban-team Wayfarers rammer, krympet og afrundede dem og skiftede til lettere sprøjtestøbt plast fra det klassiske acetat.

Fire år senere reviderede de Wayfarer-mærket og hyrede fotografen Mick Rock til at skyde sessioner af rockstjerner som Peaches, James Murphy fra LCD Soundsystem, Bobby Gillespie fra Primal Scream og Johnny Marr fra The Smiths iført Wayfarers.

Wayfarer-rammer har udviklet sig gennem årtierne for at blive mere venlige over for